Inbjudan S71 funktionärsutbildning

  • 2 apr 2013

S71s styrelse inbjuder härmed till funktionärsutbildning.

Tidpunkt: 2013-04-27 med start klockan 9:00. Utbildningen lär pågå tills seneftermiddagen

Plats: Vi samlas vid ingången/foajen till simhallen (Qpolen). Var utbildningen kommer hållas bestäms när vi ser hur många som anmält sig.

S71 bjuder på fika

Anmäl Er till funktionärsutbildning per mail till kansliet@s71.se. Utbildningen kommer hållas av Jonas Åström.

 

För att kunna arrangera en simtävling behövs normalt en bemanning på minst 23 funktionärer.

Att arrangera tävlingar är viktigt för klubben och dess simmare. Inbjudningstävlingarna typ S71-cup och Snapphanesimmet är klubbens hemmatävlingar och innebär en viktigt marknadsföring och intäkt. Simtävlingar såsom Månadssim eller andra mindre tävlingar som arrangeras i samarbete och utbyte med våra näraliggande klubbar, är särskilt viktiga för klubbens yngre simmare.

För närvarande har klubben ca 30 st utbildade funktionärer vilka huvudsakligen utgörs av simföräldrar. Om det uppstår brist på utbildade funktionärer så tvingas de funktionärer vi har ställa upp på nästan varje tävling vilket inte hållbart i längden. Ju fler funktionärer vi är som delar på bördan desto färre tillfällen måste man ställa upp som funktionär. Styrelsens har som målsättning att man som funktionär ska behöva medverka på maximalt vartannat tävlingsarrangemang som klubben genomför. För en termin innebär detta 1-2 heldagar (helg), 1-2 halvdagar (helg) och dessutom ett par kvällstävlingar.

Är man utbildad funktionär så blir man kallad att medverka på tävlingar enligt funktionärsschema som upprättas i början av varje termin. Vi försöker så långt det är möjligt att kalla funktionärer till tävlingar där funktionärerna själva har barn som simmar, tyvärr så kan vi inte uppnå detta fullt ut..

Vad är och vad gör en funktionär?

Att vara funktionär innebär att man får en uppgift på en tävling såsom tex tidtagare eller vändningskontrollant. Man ska kontrollera att simmaren på sin bana startar, simmar, vänder och går i mål enligt de regler som gäller. Upptäcker man som tävlingsfunktionär att simmaren på något sätt inte följer reglerna så informerar man tävlingsledaren eller en så kallad bandomare som då fattar ett eventuellt beslut om diskvalificering. Tävlingsledare, bandomare och starter är mer erfarna som funktionärer och har dessutom gått ytterligare en utbildning och är då så kallade ”distriktsfunktionärer”. Nyutbildade funktionärer ska vid de två första tävlingarna vara något av ”praktikanter” vilket innebär att man blir placerad bredvid en erfaren funktionärer som kan hjälpa till vid bedömningar. Om Ni anmäler Er till utbildningen 27/4 är det lämpligt att genomföra praktik antingen 1/5 på KM eller 1/7 på sommaravlsutningen. I de fall vi går segrande ur seriesimmet ska vi dessutom ordna seriesimkval 19/5 vilket då kan innebära ytterligare ett tillfälle att fullgöra sin praktik.

I slutändan är det ganska trevligt att vara funktionär. Man lär sig simreglerna vilket gör det mer intressant att följa sina simmare på träningar och tävlingar. Man lär även känna andra simföräldrar i den gemenskap som bildas. Vid heldagarstävling bjuds man som funktionär på fika och ibland även på lunch.

Subventionssystem

Funktionärsskapet innebär även att simmaren kan utnyttja det subventionssystem vilket i korthet innebär att S71 betalar simmarens startavgifter till externa tävlingar samt att deltagaravgifter till våra populära träningsläger och och dylikt subventioneras av S71. Mer information om subventionssystemet finns på www.S71.se och i dokumentet ”Framgångsvågen”.

Inbjudan

S71s styrelse uppmanar alla föräldrar till barn i grupperna A, B, C och D som idag inte har någon utbildad funktionär att utbilda sig.

Som simförälder inbjuds ni därför till funktionärsubtildning 2013-04-27 med start klockan 9:00. Utbildningen lär pågå tills seneftermiddagen

Plats Qpoolen (simhallsbadet i Hässleholm). Vi samlas vid ingången/foajen. S71 bjuder på fika

Anmäl Er till funktionärsutbildning per mail till kansliet@s71.se. Utbildningen kommer hållas av Jonas Åström.

/S71 styrelse.